Norah 2 jaar

Hiep hiep hoera!

Hoe het precies gebeurt is, weet ik ook niet. Maar ik knipperde een paar keer met mijn ogen, en Norah is gewoon twee jaar. Van een mini baby van nog geen 5 pond naar een eigenwijze peuterpuber. Lezen jullie mee over ons meisje met 2 jaar?

Je bent een ontzettende kletskous! En wat praat je al goed. Er is eigenlijk maar weinig wat je nog niet begrijpt of niet kunt vertellen. Je kunt ook op alles wat wij je vertellen, zeggen of vragen reageren. En dat is zó fijn. Vooral dat je kunt vertellen wat er aan de hand is, of je bijvoorbeeld pijn hebt en waar je pijn hebt. Als we dan een kusje geven zeg je zelf ook ‘beter!’, en speelt weer verder. Natuurlijk zijn er nog dingen die wij alleen van jou verstaan, of waarbij het soms ook voor ons (mij) wat langer duurt voor we snappen wat je zegt. Ook ’s avonds weet je dit goed te gebruiken: ‘slokje water!’ ‘mama instoppen!’. We merken dat dit ook voor jou veel frustraties voorkomt, we snappen wat je zegt en bedoelt, en dat is natuurlijk ook voor jou super fijn!

Neemt niet weg dat je al een tijdje goed weet hoe je jezelf het beste op de grond kunt werpen om je echte peuterpuber skills te tonen. Lastig? Ja. Maar ook hilarisch? Zeker. Gelukkig merk ik dat ik er erg rustig en luchtig onder kan blijven. Ja, zelfs als je de hele supermarkt bij elkaar schrééuwt omdat ik met je heb afgesproken dat je pas thuis je croissantje op mag eten. En als dat croissantje dan in het mandje beland, is dat ineens toch wel heel lastig. Ach, we vinden er ons samen onze weg in, en het zal het komende jaar vast nog wel vaker gebeuren.

De kleuren vind je interessant, en leer je dan ook snel. Je kunt eigenlijk vrijwel alle kleuren al herkennen en benoemen. Met rood en groen heb je nog wat moeite, die haal je vaak door elkaar. Soms denk ik; zou je de kleurenblindheid van je opa hebben (die ziet ook geen verschil tussen rood en groen). Maar joh, je bent nét twee, het is toch eigenlijk te bizar voor woorden dat je al deze kleuren al kent en herkent?

Je bent natuurlijk al een paar keer met ons op reis geweest, en met een echte reisjunkie als moeder, kan de wereldkaart op je kamer ook niet ontbreken. Zelf vind je die ook mega interessant. Bijna elke avond wordt de kaart uitgebreid bestudeerd en worden er verschillende landen benoemd. Je kent inmiddels Australië, China, India, Rusland, Spanje, Nederland, Afrika, Amerika, Mexico en Ecuador. Geloof je me niet? 😉

Je hebt inmiddels al je tanden en kiezen. Hallelujah! Ik kon me geen beter begin voorstellen van je derde levensjaar. Die laatste vier kiezen waren dan ook niet fijn voor je. Dat ze allemaal bijna tegelijk kwamen heeft ook niet echt geholpen. Maar ze zijn er, de krengen.

Je hebt het zelf doen al goed ontdekt. ‘Norah ik!’ roep je dan heel hard, en oh wee als we proberen te helpen. Sommige dingen lukken je al goed zelf. Je trekt zelf je jas aan, klimt zelf in je autostoel. De trap af gaat zelf, vasthoudend aan de reling, ook steeds beter. Je wordt zo groot! Gelukkig heb je mij nog vaak genoeg nodig, als het niet lukt mag mama toch nog even komen helpen.

Het is ook zo leuk om te zien wat voor dingen je nu leuk vind om te doen. Je gaat graag op pad. Wandelen, winkelen, naar Ballorig (binnenspeeltuin zeg je dan). Je staat te springen als we gaan. Het liefst ga je naar oma Elly en Jimi (je nichtje). Dikke vriendinnen, de liefde is wederzijds. Als we dan toch thuis zijn, speel je het liefst spelletjes, doe je puzzels of ga je kleuren. En filmpjes kijken, het liefst de hele dag. Van die foute filmpjes op YouTube, vind mama ook heel leuk, ahum. Je bent ook een echt poppenmoedertje. Dat was je al, maar nu je een BabyBorn en een poppenwandelwagen hebt gekregen, kan je je geluk helemaal niet op.

De afgelopen twee jaar waren de prachtigste en heftigste uit ons leven. Maar wat is het leuk om jouw persoonlijkheid steeds meer tevoorschijn te zien komen. Ik ben zo benieuwd wat je het aankomende jaar allemaal weer gaat leren, nog maar een paar keer knipperen met mijn ogen en we weten het..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.