Kraamborrel

Na de geboorte van je kindje ben je natuurlijk super trots, en wil je heel graag je kleintje showen aan familie en vrienden. Daarbij kun je kiezen om je bezoek apart te ontvangen als kraamvisite, of het grootste deel in één keer door het organiseren van een kraamborrel. Hoe dachten wij hierover vóór de bevalling? En waar hebben we uiteindelijk voor gekozen?

Voor de bevalling heb ik zelf vaak nagedacht over de keuze voor kraamvisite vs. een kraamborrel, en ook hebben we dit samen een aantal keer besproken. Op dat moment leek kraamvisite ons de leukste en meest logische keuze. Op de proefdruk van het geboortekaartje stond de tekst dat er even gebeld of ge-appt mocht worden, zodat we een bezoekje in konden plannen. Oftewel; wij kozen voor kraamvisite.

We hebben zelf de afgelopen jaren ook kraamborrels meegemaakt bij familie en vrienden die een kindje kregen. Ondanks dat dit altijd hele gezellige middagen waren, vond ik de kraamborrels wel onpersoonlijk. Vaak sprak je de nieuwe ouders eigenlijk niet, en kon je een seconde een blik in de kinderwagen werpen om de kleine te zien. Als je wegging had je eigenlijk nog geen idee hoe de bevalling was, hoe het met de baby ging en hoe de nieuwe ouders zich voelden.

Dit waren mijn gedachten en ideeën vóór de bevalling. En vanaf het moment dat Norah is geboren, is dit eigenlijk compleet veranderd.. Direct na de bevalling kwamen onze ouders en broers en zussen langs in het ziekenhuis, en ook in de kraamweek zijn zij vaak langs gekomen. Heel gezellig en fijn, ze duiken zelf de keuken in voor koffie en een beschuitje en ik vind het zelf ook geen probleem om Norah te voeden als zij erbij zijn. Maar ik, en Arian ook, hadden in de kraamweek geen behoefte aan verdere visite. Met het goed op gang laten komen van de borstvoeding, het proberen wat uurtjes bij te slapen en het wennen aan ons nieuwe leventje gaf ons genoeg om de dagen te vullen en het idee te hebben dat we het super druk hadden. Wanneer zouden we überhaupt tijd hebben voor bezoekjes?

Ook na de kraamweek bleef deze behoefte uit. Natuurlijk zijn een aantal goede vrienden en naaste familie leden langsgekomen, en bleven ook onze ouders en broers en zussen van harte welkom. Aan het einde van de kraamweek was ik een bezoekje aan het plannen met mijn tante, die langs zou komen met mijn opa en oma. Er was flink wat op en neer appen voor nodig, ik vond het in verband met de voedingen lastig om een tijdstip te plannen en al met al voelde het vooral als een heel gedoe. Nu vond ik dit geen probleem omdat ik Norah graag wilde showen aan mijn grootouders en tante, maar direct overviel mij het gevoel dat ik hier niet nog zo’n 50 keer in de komende maanden zin in zou hebben. Het was mij dan ook direct duidelijk; een kraamborrel it is.

We hadden het samen al een paar keer besproken tijdens de kraamweek, maar eigenlijk nog geen knoop doorgehakt. Die knoop hakte ik dus op vrijdag door. Ik paste de geboortekaartjes aan, we prikten een datum voor de kraamborrel en ik maakte zelf een leuk kaartje met de uitnodiging voor de borrel om bij de geboortekaartjes te kunnen doen. We planden de kraamborrel op het moment dat Norah zeven weken oud zou zijn. Omdat de tijd dus echt veel te snel gaat, was het afgelopen zondag al zover!

Terugkijkend op de afgelopen zeven weken, ben ik heel erg blij met onze keuze voor de kraamborrel. Arian ging weer fulltime aan het werk, en ik moest wennen aan ons nieuwe leven met Norah. Als Arian rond 18.00 uur thuis kwam uit zijn werk, vond ik het meestal heel fijn dat hij zich even bezig hield met Norah en ik rustig kon gaan koken. Met het koken en eten, opruimen en afwassen, voeden, Norah naar bed brengen, het huishouden en de boodschappen, zitten we vaak niet voor 20.30 uur uitgeteld samen op de bank. Even genieten van een rustig momentje samen voor we zelf naar bed (willen) gaan, om zo nog wat uurtjes slaap te pakken voor de nachtvoeding. Met kraamvisites zouden de avonden nog wat drukker zijn geworden, waarbij ik blij ben dat dit de afgelopen weken niet het geval was.

We hebben ervoor gekozen vrijwel al onze familie en vrienden uit te nodigen voor de kraamborrel. Zoals zojuist al geschreven, zijn een aantal naaste familie leden en goede vrienden al langsgekomen om Norah te bewonderen. Ook hebben we er bij een aantal bewust voor gekozen ze niet voor de borrel uit te nodigen, maar wel langs te laten komen voor een kraamvisite. Denk hierbij aan onze buren, of een aantal van Arian’s universiteitsvriendinnen waar we een keer in de zoveel tijd toch al mee afspreken om te lunchen. Er waren ook een aantal van de genodigden die niet konden op de geplande datum, en daarvan zijn er al een aantal een keer gezellig langsgekomen, of gaan we dit nog plannen. Hierbij kies ik er vaak bewust voor om dit doordeweeks overdag te plannen (indien dit voor de anderen natuurlijk ook mogelijk is), iets wat ik natuurlijk zelf ook heel gezellig vindt nu ik nog verlof heb.

Afgelopen zondag was onze kraamborrel. We hebben er voor gekozen deze thuis te doen. We hebben voldoende ruimte, dat zou dus geen probleem zijn. Vooraf hebben we voldoende boodschappen in huis gehaald, en hebben we een aantal familie leden gevraagd ons deze middag te helpen. Ook is op zaterdag een van mijn lieve vriendinnetjes langsgekomen om te helpen met het bakken van cupcakes en brownies, zodat we zondag geen beschuitjes hoefden te smeren.

En wat hadden we uiteindelijk geluk met het weer afgelopen zondag! We hebben uiteindelijk heel de middag buiten kunnen staan. We hadden de borrel gepland van 14.00 tot 17.00, en in die tijd is iedereen langsgekomen. Ik schat dat er zo’n 70 man was, een hele drukke en gezellig middag dus! We hebben er ontzettend van genoten, en Norah is gruwelijk verwend. We hebben ’s avonds heerlijk met zijn drietjes op de bank alle cadeautjes opengemaakt, een super leuk einde van deze geweldige dag!

Al met al zijn we erg blij met onze keuze voor de kraamborrel, en zou ik het een eventuele volgende keer weer zo kunnen doen! Waar heb jij voor gekozen of denk je voor te gaan kiezen?

5 gedachten over “Kraamborrel”

  1. Wij hebben gewoon kraambezoek thuis gedaan. Ondanks dat ik het soms best intensief vind, zou ik het toch niet leuk gevonden hebben als ik bijna niemand had gesproken en kan me voorstellen dat het voor de mensen die op bezoek komen ook minder leuk is een kraamfeest. Ze hebben dan toch minder tijd met de ouders en de baby. Snap jullie keuze wel hoor, het is best pittig al die visite!
    Nicole onlangs geplaatst…Oh oh, wat wist ik het allemaal goedMy Profile

  2. Wat een leuke blog! Ik denk dat wij ook voor een kraamborrel gaan. Manlief heeft een eigen bedrijf en maakt heel wat uurtjes per week, dus die ga ik echt niet blij maken met elke avond visite. En de familie en vrienden die dichtbij je staan, komen toch wel langs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.