Het leed dat het derde trimester heet

Zoals ik al vaker heb geschreven, vind ik het zwanger zijn heel bijzonder en speciaal. Ik ben heel blij dat het mij gegund is om zwanger te mogen zijn, en dat wij het gigantische geluk hebben gehad dat ik ook snel zwanger raakte. Het eerste trimester was lastig met de misselijkheid, het overgeven, de vermoeidheid en de spanning, maar al met al had ik geluk en vond ik deze eerste periode niet tegenvallen. De vermoeidheid bleef helaas flink duren in het tweede trimester, en werd dit voor mijn gevoel pas vanaf 21 weken wat minder.

Inmiddels ben ik bijna 34 weken zwanger, en zit dus al een dikke maand in het derde trimester. Voor mijn zwangerschap had ik al wel eens gelezen over het zware derde trimester, maar ik merk nu pas echt dat ik er middenin zit. Oké, de titel is wellicht een beetje overdreven ;), maar het maakt het wel meteen duidelijk. Het leed dat het derde trimester heet.

De afgelopen maanden keek ik erg uit naar de feestdagen, en na de feestdagen zou mijn uitgerekende datum als volgende op ‘de planning’ staan. Ik heb genoten van de kerstdagen en de jaarwisseling, en dan is het ineens januari 2017. Kom maar op met die uitgerekende datum! Maar ja, het duurt dan nog twee maanden tot 03 maart. En dat voelt nu toch nog wel heel erg lang. Het voelt alsof het aftellen al echt begonnen is, terwijl het nog 8 weken zou kúnnen duren tot de bevalling.

Vanaf 30 weken is de zwangerschap voor mijn gevoel een stuk zwaarder geworden. De vermoeidheid waar ik tot 21 weken veel last van had, kwam alweer kei hard terug. Was ik net aan genieten van het zwanger zijn, me op dat gebied goed voelen en (weer) wat energie hebben, was die periode alweer voorbij. Ik merkte dat ik een flinke stap terug moest doen, want anders floot mijn lichaam me kei hard terug. Voornamelijk door veel last van mijn bekken als ik te veel gedaan heb, en de gruwelijke vermoeidheid. Tel daar het slechte slapen (gekke combinatie met de vermoeidheid, haha) en het maagzuur bij op, en het is gewoon allemaal even een tandje zwaarder.

En met het lichamelijk zwaarder worden van de zwangerschap, merk ik dat ik het ook mentaal een stuk zwaarder begin te vinden. Zoals de meesten wellicht al is opgevallen, zit ik al gedurende mijn hele zwangerschap thuis. En ondanks dat dit natuurlijk niet zonder reden is, maakt het dat af en toe ook zwaarder. Ik heb geen afleiding door werkzaamheden, en de dingen waar iedere zwangere naar uitkijkt om te doen tijdens het verlof, kan ik al 7 maanden doen. Mede met de lichamelijke klachten die nu op beginnen te spelen maakt het dat de 6 weken tot de uitgerekende datum (en dus misschien wel 8 weken tot de bevalling) als een oneindigheid kunnen voelen.

Rond de jaarwisseling zagen we een vriendin van ons, die op dat moment rond haar uitgerekende datum zat. De bevalling kon dus elk moment beginnen, en ze is uiteindelijk 4 dagen na de uitgerekende datum ook bevallen. Toen ik haar zo zag, 40 weken zwanger en de bevalling écht in zicht, werd ik misschien een klein beetje jaloers. Zij heeft de periode waarin ik nu zit natuurlijk ook doorgemaakt, maar voor haar was het al zover. Dat had ik op dat moment ook absoluut geen probleem gevonden.

Laat ik vooropstellen, ik hoop natuurlijk dat ons meisje tot minimaal 37 weken veilig in mijn buik blijft zitten, maar ik had het geen probleem gevonden als ik in mijn vingers kon knippen, en ik op die manier in één keer door sprong naar de dag van de bevalling.

Ik heb natuurlijk ook in de gaten dat mijn eigenwijsheid niet meehelpt. Ik wil het allemaal nog heel graag zelf kunnen, en vind het af en toe erg lastig om om hulp te vragen. Dan denk ik dat ik toch nog wel even kaarsen, shampoos en douchegel groot in kan gaan slaan bij de Action en Kruidvat, waarna ik ’s avonds om 19.00 uur uitgeteld en met hoofdpijn op de bank lig. Want dat middagdutje heb ik ook maar overgeslagen, dat is toch iets voor hoog zwangeren, en niet als je 33 weken zwanger bent?

Ik schreef in mijn zwangerschapsupdate afgelopen week [KLIK] ook al over mijn vorm van nesteldrang die ik de afgelopen weken begon te merken. Ben ik normaal nogal een rommelkont, moet nu alles opgeruimd zijn, worden en blijven. Neem bijvoorbeeld de kerstspullen, ik heb samen met mijn moeder alles netjes opgeruimd en bij de trap klaargezet zodat het terug naar zolder kon. Omdat het slimmer is om niet 10 keer op en neer naar zolder te lopen (ik begin het al te leren ;)), laat ik alles staan zodat manlief het naar boven kan brengen. Maar die lieve Arian heeft het zelf ook nogal druk, dus blijven die spullen iets langer staan. Langer dan mij lief is, en dan doe ik het toch maar weer ‘even zelf’.

Dus ja, het derde trimester ís in mijn ogen zwaarder, maar mijn eigenwijsheid helpt ook niet echt mee. En, niet zo stiekem, tel ik de weken flink af en kan ik niet wachten tot ik ons meisje in mijn armen heb. Tot die tijd geniet ik nog maar zo veel mogelijk van het zwanger zijn en alle bewegingen in mijn buik, want dat zal ik straks vast en zeker weer gaan missen.

Hoe hebben jullie het derde trimester ervaren?
Liefs,
Loes

5 gedachten over “Het leed dat het derde trimester heet”

  1. Toevallig zei ik gister nog tegen mijn man dat ik op de vermoeidheid na niet mag klagen. Maar als ik iets te veel doe, dan fluit mijn lichaam me ook direct keihard terug. Op rechts dan meteen last van bekken. Alsof ze er met mes in staan te prikken. Kleine lijkt met 31 weken wel al beetje ingedaald (volgende week pas vk) en dat betekent wel meer ademruimte.
    Patricia onlangs geplaatst…Fora afstruinen naar info over zwangerschapskwaaltjesMy Profile

  2. Ik liep met mijn eerste zwangerschap bijna gelijk aan jou. Ik was 22 maart uitgerekend. Uiteindelijk is m’n dochter 6 maart geboren maar zoals het toen was wil ik nu echt niet meer. Zat ook vanaf 24 weken thuis en ken dus ook dat gevoel van toeleven naar verlof enzo niet.
    Nicole onlangs geplaatst…Action shop tips!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.