Kraamzorg: check!

dsc_0879-2

Een kraamverzorgster, ik heb ze in verschillende huizen voorbij zien komen als we gedurende de eerste acht dagen na de geboorte op visite gingen bij papa’s en mama’s met hun pasgeboren baby’tje. Voor ons voelt het als iets heel vanzelfsprekends, iemand die in huis komt om je te helpen gedurende de eerste dagen met je kindje en je alle ins en outs leert met betrekking tot de zorg voor zo’n ini mini mensje. Maar eigenlijk is het iets heel bijzonders en unieks, en is Nederland het enige land ter wereld waar kraamzorg bestaat!

Tijdens de allereerst afspraak bij de verloskundige, ik was op dat moment 7 weken zwanger, begon ze over het regelen van de kraamzorg. Ik weet nog dat ik voornamelijk dacht: kraamzorg? Laat ik eerst maar eens zwanger blijven en het kindje gezond blijken. Ik was op dat moment absoluut niet bezig met de bevalling, kraamzorg en wat nog meer. Dat voelde voornamelijk als een heel ver van mijn bed show. De verloskundige gaf wel een naam van een bemiddelingsbureau mee als tip, waarvan zij dacht dat de werkwijze en de kraamverzorgsters goed bij ons zouden passen.

Op het moment dat we de deur uitliepen, vergat ik de kraamzorg weer. Zoals ik al zei, ik was er totaal niet mee bezig. En hoeveel haast zou dat nou hebben? Ik was pas 7 weken zwanger! Nu begrijp ik dat een kraambureau natuurlijk maar een maximaal aantal zwangeren kan inschrijven rond een bepaalde datum. Op dat moment was ik er alleen maar mee bezig of alles wel goed zou blijven gaan. Na het hebben van een bloeding bij ongeveer 9 weken, schoof de kraamzorg indien mogelijk nog verder naar mijn achterhoofd.

Als ik bijna 11 weken zwanger ben, hebben we wederom een afspraak bij de verloskundige, ditmaal voor de termijnecho. Ook dit keer begon de verloskundige weer over de kraamzorg, en dat deze nu toch eigenlijk al wel geregeld had moeten zijn. Het werd mij duidelijk, dit moest ik snel gaan regelen. Op dat moment was onze omgeving op de hoogte van mijn zwangerschap, waardoor ik informatie in kon winnen bij een van mijn beste vriendinnetjes die toen net bevallen was. Zij waren erg tevreden over de kraamverzorgster die bij ze in huis is geweest, en dit bleek heel toevallig van het zelfde bemiddelingsbureau te zijn als de verloskundige ons had aangeraden. Dat maakte de keus een stuk makkelijker. Ik heb dus eigenlijk ook helemaal niet zelf op Google gezocht, maar ben afgegaan op de verloskundige en de ervaring van onze vrienden.

Voor mijn gevoel heb ik toen heel snel gehandeld, maar als ik het terugkijk blijk ik ons toch pas vier weken later aangemeld te hebben, haha. Gelukkig was het bij het bemiddelingsbureau geen probleem, en konden we bij hen aangemeld worden. Ik vulde een inschrijfformulier in, en er zou vóór de 32e week van mijn zwangerschap contact opgenomen worden. Afgelopen week was ik alweer 31 weken zwanger, dus besloot ik zelf even een mailtje te sturen of het kon kloppen dat ik nog niks gehoord had. Met de feestdagen vond ik het zelf niet vreemd dat ik nog niks gehoord had, maar ik wilde niet riskeren dat er toch iets mis was gegaan met de inschrijving en ik in mijn derde trimester nog op zoek zou moeten naar een kraamverzorgster..

Maar gelukkig was er niks aan de hand, en is de kraamverzorgster dinsdag langs geweest voor het intake gesprek. Ik had geen flauw idee wat ik moest verwachten, dus ik was benieuwd. Allereerst was het echt een super toffe vrouw. Ze heeft nu de intake gedaan, blijft onze contactpersoon tot (na) de bevalling en als ze op dat moment niet al bij een gezin aan het werk is, zal ze ook onze kraamverzorgster worden. Mocht zij al aan het werk zijn ergens, dan wordt dit door haar doorgegeven aan het bemiddelingsbureau en zal er een andere kraamverzorgster komen. Het idee van dit bureau is dat er de hele week één kraamverzorgster bij je langskomt, en er niet tussentijd gewisseld wordt. Iets wat mij heel erg aanspreekt.

Tijdens deze intake werd er een heleboel besproken, maar voornamelijk dingen die ik eigenlijk ook direct weer kon vergeten. Het kraamdossier en alle bijbehorende formulieren werden doorlopen, maar eigenlijk waren al deze formulieren pas van toepassing in de kraamweek zelf. Toch voelt het fijn om dit alvast even gezien te hebben, ik heb het idee dat er tijdens de kraamweek al genoeg nieuwe indrukken zullen zijn. Ik vond het ook fijn dat er werd besproken hoe een kraamweek er over het algemeen precies uit gaat zien, en hoe de indeling van de dag normaliter verloopt. Deze vrouw was erg enthousiast, en vertelde het als een heerlijke verwenweek waarin je uitgebreid de tijd krijgt om je baby te leren kennen en te wennen aan het nieuwe leven als ouders. Ondertussen zorgt de kraamverzorgster dat alles soepeltjes verloopt en helpt zo veel mogelijk.

Twee dingen spraken mij persoonlijk ook heel erg aan. Allereerst gaf de kraamverzorgster aan dat zij af en toe erg streng kunnen zijn, en het duidelijk aangeven als ze denken dat je als moeder nu echt moet gaan slapen of dat er die dag beter geen bezoek kan komen. Voor mij, iemand die nogal snel mee doordendert op de sneltrein en moeilijk aan de rem kan trekken, lijkt me dit heel erg prettig. Ik heb natuurlijk nog geen flauw idee hoe het krijgen en verzorgen van een kindje gaat zijn, en hoe ik hier op ga reageren. Het lijkt me heel fijn als iemand anders dan af en toe helpt om die rem toch in te trappen.

Het andere was de instelling rondom borstvoeding. De kraamverzorgsters via dit bemiddelingsbureau zijn allemaal borstvoeding gecertificeerd, zij gaf zelfs aan dat ze hiervoor maandelijks een cursus/training krijgen. De insteek die zij had rondom borstvoeding, kwam precies overeen met hoe ik er nu insta. Ik heb hier al een artikel over klaarstaan, dus ik zal hier snel apart meer over schrijven.

Al met al heb ik een heel fijn gevoel bij het door ons gekozen bemiddelingsbureau en de kraamverzorgster welke we nu ontmoet hebben. Ik zou het in ieder geval geen probleem vinden als zij bij ons komt kramen! We zullen het afwachten.

Hebben jullie een fijne kraamverzorgster gehad na de geboorte, of voor de mede zwangeren: heb je ook een fijn gevoel bij je toekomstige kraamverzorgster?
Liefs,
Loes

7 gedachten over “Kraamzorg: check!”

  1. Ik heb voor aanstaande dinsdag een intake met de kraamzorg staan, dus ik ben reuze benieuwd naar alles wat voorbij gaat komen. Hebben ze bij jou ook op de babykamer gekeken? Ze gaven bij mij aan de telefoon aan dat ze graag ook een kijkje wilde nemen in onze kamer (ik wil thuis bevallen) en in de babykamer. Ze brachten het wel op zo’n manier dat het meer uit interesse was en omdat ze het leuk vinden en niet dat dan alles al perse klaar moet staan en dat het een controle is.
    Wendy onlangs geplaatst…Mijn zwangerschap – Week 26 t/m 30My Profile

    1. Spannend! Ze hebben bij ons geen kijkje boven genomen, is ook niet naar gevraagd. Ik heb wel aangegeven in het ziekenhuis te willen bevallen, misschien dat dat het verschil is? Toevallig vroeg manlief toen hij thuiskwam wat ze van de babykamer vond, dus hij had het inderdaad ook wel verwacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.