Wanneer is het perfecte moment om te proberen een kindje te krijgen?

dsc_0157

Ik kan me het moment nog heel goed herinneren. Het was 01 januari 2016, en na een gezellige oudejaarsavond stonden manlief en ik samen onder de douche. Inmiddels waren we alweer zo’n 9 maanden verloofd, en waren de voorbereidingen voor onze trouwdag op 15 mei 2016 in volle gang. We zijn op dat moment zo’n 5,5 jaar samen, en in die tijd hebben we het natuurlijk al vaak over onze toekomst samen gehad. Een toekomst die we samen hard aan het opbouwen zijn. We wonen inmiddels al zo’n 4,5 jaar samen, en hebben een paar maanden ervoor ons eerste eigen huis gekocht. Als we het over onze toekomst hadden, was het voor ons allebei meteen duidelijk dat we in ons ideaalplaatje ook kindjes zagen. De wens voor één of meerdere kindjes was bij ons allebei duidelijk aanwezig.

Manlief is iemand die graag zekerheid wil, voordat er grote stappen worden genomen. Ik heb inmiddels een vast contract bij een baan waar ik het erg naar mijn zin heb, en hij is zelf druk bezig met het opbouwen van een carrière. We hebben het samen heel erg goed, we hebben financiële zekerheid en inmiddels ons eigen huis.

Terug naar 01 januari 2016. Ik heb altijd gezegd graag eerst te willen trouwen voor er een kindje zou komen. Dit is voor iedereen een persoonlijke keuze, maar voor mij voelde dit het beste. Met onze trouwdatum in zicht, begin ik daar onder die douche nog maar eens over een kindje. Want hoe denkt manlief daar nu eigenlijk over? We hebben de zekerheid die hij graag wil voor we deze sprong in het diepe nemen, en ik heb mijn trouwdatum in zicht.

Ik denk dat deze dag voor altijd een bijzonder plekje in mijn herinneringen zal krijgen, en ik deze niet snel meer zal vergeten. Op dat moment besluiten we samen om dit jaar alle anticonceptie weg te doen, en te gaan proberen een kindje te krijgen. Wat is dat een ongelooflijk bijzonder gevoel! Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken graag kindjes te willen, en persoonlijk was ik er al wat eerder als manlief klaar voor. Als je dan uiteindelijk samen het besluit neemt het te gaan proberen, dan is dat in mijn optiek een heel speciaal moment.

Deze datum weet ik niet meer helemaal zeker, maar volgensmij was dit ook een ‘bijzondere’ datum was. Volgensmij komt het op 14 februari weer ter sprake. We hebben allebei de afgelopen maand kunnen wennen aan het idee. Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer het mij ook een bijzonder idee lijkt om al voor onze bruiloft te gaan proberen zwanger te raken. Mocht het ons gegund zijn, dan lijkt het mij heel erg gaaf om tijdens de bruiloft een eventuele zwangerschap bekend te kunnen maken. Ondanks dat het niet helemaal is zoals manlief het voor ogen had, lijkt hem dit uiteindelijk toch ook wel leuk en besluiten we de anticonceptie al wat eerder in de prullenbak te gooien.

De eerste cyclus voelt het allemaal heel spannend. Ik denk van alles te voelen, maar ben er vooral zó erg mee bezig. Ik kan het idee dat ik eventueel wel eens zwanger zou kunnen zijn maar niet loslaten. Hoe vaak ik mezelf ook inprent dat het bij de meesten rond een jaar duurt, en ik de verhalen van mijn vriendinnetjes waarbij het allemaal rond een half jaar duurde nog vers in mijn geheugen heb. Uiteindelijk doe ik een dag voor ik ongesteld zou moeten worden toch maar een test, die negatief is en ik word de volgende dag ongesteld. De teleurstelling is gelukkig ook weer niet al te groot, ondanks mijn bijna obsessieve gedachten van de afgelopen weken.

Snel nadat ik ongesteld word, gaat het met mij persoonlijk helaas niet zo goed. Het idee van zwanger raken voor de bruiloft verdwijnt wat meer naar de achtergrond. De anticonceptie blijft wel in de prullenbak, maar ik houd me niet bezig met mijn cyclus. Eerst aan mezelf werken en me goed genoeg voelen voor een topdag op de bruiloft. Die topdag hebben we, en ik geniet intens van deze fantastische dag.

Na de bruiloft blijf ik me gelukkig ook wat beter voelen, en genieten we van een mooie reis door Indonesië. Ook komt de app waarin ik mijn cyclus braaf heb bijgehouden weer onder het stof vandaan. Door het bijhouden van mijn cyclus denk ik mijn eisprong te voelen, en weet ik dat mijn cyclus goed overeenkomt met wat de app aangeeft. Ik heb al een tijd een hele regelmatige cyclus, nadat ik een tijd geleden met de pil ben moeten stoppen in verband met migraines. In Indonesië besluit ik nergens op te gaan letten, en de weken dat we daar zijn proosten we met lekkere biertjes en cocktails terwijl we nagenieten van onze trouwdag.

Na een fijne trouwdag en een mooie huwelijksreis, gaat het het weekend na onze thuiskomst helaas weer mis met mij persoonlijk. Ik krijg medicatie voorgeschreven en start per direct bij een psycholoog. Manlief en ik bespreken nog een keer het hele zwanger proberen te raken, en besluiten samen om het uit te stellen en aan het einde van het jaar maar eens te kijken hoe het dan met mij gaat en of we het weer kunnen gaan proberen. We zijn allebei niet meer bezig met een eventuele zwangerschap en richten ons op mijn herstel en de nieuwe baan van manlief. Des te groter is dan ook de verrassing als ik een tijdje later een positieve zwangerschapstest in handen heb. Hier hebben jullie in mijn allereerste blog al meer over kunnen lezen [KLIK].

Ik stop na het doen van de positieve test per direct met mijn medicatie, gelukkig was ik deze al aan het afbouwen, aangezien wordt afgeraden deze te slikken tijdens een zwangerschap. Gelukkig kan de verloskundige mij tijdens het eerste telefoontje direct geruststellen, en is dit vrijwel zeker tijdens deze eerste prille weken nog niet schadelijk geweest.

Inmiddels ben ik 31 weken zwanger, en geniet ik volop van de zwangerschap en het vooruitzicht naar onze dochter over een tweetal maandjes. Hoe bijzonder het zwanger zijn zelf is, zo bijzonder vind ik nog steeds het moment dat we samen besloten om ervoor te gaan. Wat is het een heerlijk gevoel als je er allebei klaar voor bent, en een heel fijn geheimpje om samen te hebben. Hoe vaak ik me van te voren wel niet heb afgevraagd hoe je nou weet dat hét moment daar is om te gaan proberen een kindje te krijgen, zo natuurlijk voelde het toen we dit uiteindelijk besloten.

Mocht je bij deze blog terecht zijn gekomen op zoek naar adviezen hoe je besluit deze diepe sprong te wagen, dan is dat gebaseerd op mijn ervaring eigenlijk het advies wat ik je kan geven. Praat erover samen, en als het goed voelt dan gaat dit heel natuurlijk. Wij kunnen nu in ieder geval niet wachten om ons meisje te ontmoeten!

Liefs,
Loes

22 gedachten over “Wanneer is het perfecte moment om te proberen een kindje te krijgen?”

 1. Ik denk dat het moment voor iedereen anders is en dan moet het ook nog maar lukken natuurlijk. En dan ging het bij ons de eerste keer ook nog eens helemaal mis. Maar inmiddels 35 weken zwanger van ons tweede kindje!
  Nicole onlangs geplaatst…Spencer is jarig!My Profile

  1. Het is inderdaad heel persoonlijk, ook de periode en het traject die volgt nadat je begint met proberen zwanger te raken. Zo fijn dat je nu ook alweer bijna uitgerekend bent van je tweede kindje. 🙂

 2. Het perfecte moment is er niet en dan moet het inderdaad nog maar net lukken! Hier hormoonbehandelingen moeten ondergaan omdat er geen natuurlijk cyclus op gang kwam. Eerst nog 2 miskramen gehad en nu gelukkig alweer 35 weken zwanger van ons eerste kindje.
  Anita onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate | 35 wekenMy Profile

 3. Wow Loes, ik moest deze blog echt even twee keer lezen. Het is precies de situatie waar mijn vriend en ik inzitten! In Augustus gaan wij trouwen, we hebben een kinderwens, ik heb altijd gezegd eerst trouwen dan kinderen maar ook onze kriebels zijn er al, wij willen naar Bali op huwelijksreis en we hebben het er regelmatig over. Ik ben nog niet gestopt met de anticonceptie, maar dit zijn we wel van plan. Spannend allemaal!

  Bijzonder om een soort gelijk verhaal te lezen! Ik wil je feliciteren met de zwangerschap & succes met de laatste loodjes!

  1. Wat leuk Lindsey! Wat bijzonder dat jullie situatie zo vergelijkbaar is. Jullie gaan een hele spannende periode tegemoet, maar vooral heel erg gaaf! Dankjewel voor je leuke reactie, geniet van de aankomende spannende en bijzondere tijd! Houd me op de hoogte. 🙂

 4. Leuk om te lezen hoe het bij jullie is gegaan. En wel grappig om tot de ontdekking te komen dat we, naast de uitgerekende datum die bijna hetzelfde is, hetzelfde geslacht van de baby, we ook ongeveer net zo lang ‘anticonceptie-vrij’ zijn.
  Wendy onlangs geplaatst…Creatief met krijtmarkersMy Profile

 5. Leuk om je verhaal te lezen hoe het bij jullie is gegaan. Ik ben zelf 30 en mijn vriend 38 jaar en heeft al een dochtertje van 7 jaar uit een eerdere relatie. Ik merk zelf dat ik nu klaar ben voor kindjes. Voor hem hoeft het allemaal niet zo nodig meer en hij weet niet zeker of dit in de toekomst nog gaat veranderen. Moet ik het even laten rusten of er juist over praten?? Weet niet goed wat ik moet doen.

  Gr.

  1. Poeh zeg, dat lijkt me inderdaad wel een hele lastige situatie. Ik zou er zelf nog een keer goed over praten, en jouw kant van het verhaal duidelijk maken. Wellicht afspreken dat je het er na een bepaalde periode nog een keer samen over hebt? Dan kan hij er zelf ook nog een keer goed over nadenken. Veel succes in ieder geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.