Heb ik een laagliggende placenta?

fullsizerender-50

Half september, op het moment dat ik zo’n 15 weken zwanger was, ging ik samen met mijn moeder naar een oefen echo bij de Fontys in Eindhoven. De studenten oefenden een uur lang het maken van een echo op onze hele drukke mini, ik vond het heerlijk om zo lang achter elkaar binnen te mogen spieken! De meiden waren net gestart met de opleiding, dus meer dan ‘de baby heeft organen’ konden ze niet vertellen, haha. Geen probleem, het was natuurlijk ook een extra pret echo. Het enige wat ze me konden vertellen was dat mijn placenta aan de voorkant lag, waardoor het langer kon duren voor ik de kleine zou voelen. Dit gebeurde alsnog voor het eerst bij 17 weken, dus zo laat was dat volgensmij niet. 

Maar goed, dat was eigenlijk het eerste wat ik hoorde over de ligging van de placenta. Tot de 20 weken echo, die we bij 19 weken zwangerschap kregen. Alles zag er goed uit, al maakte de verloskundige wel een opmerking over mijn placenta die laag zou liggen. Toen ik hierover wat doorvroeg gaf ze geen duidelijke reactie, behalve dat het niks was om ons druk over te maken en dat er met 30 weken een extra echo gemaakt zou worden om de ligging nogmaals te controleren. Nu weet ik niet hoe dit bij jullie zit, maar ik kan op zo’n moment toch geen genoegen nemen met dit antwoord. Oké, ik zou me geen zorgen gaan maken, maar wat zou het kunnen gaan betekenen? 

Thuisgekomen dook ik eigenlijk direct op Google. Wat houdt een laagliggende placenta in? Ik lees hier dat een laagliggende placenta inhoudt dat de baarmoeder mond geblokkeerd wordt door de placenta, waardoor het niet mogelijk is natuurlijk te bevallen. Het kindje kan niet indalen, en er is geen ruimte voor een vaginale bevalling. Ook lees ik dat er bij een laagliggende placenta veel bloedverlies kan voorkomen tijdens de zwangerschap, en je uiteindelijk overgedragen wordt aan de gynaecoloog. Het schijnt bij 20 weken zwangerschap bij slechts een klein deel van alle zwangerschappen voor te komen. Doordat de baby en de baarmoeder groeien, groeit de placenta over het algemeen mee omhoog en blijft de placenta uiteindelijk maar bij een heel klein deel van alle zwangerschappen laag of voorliggen. 

Op dat moment maak ik me er dus absoluut geen zorgen over. We kunnen er niks aan doen behalve afwachten tot de volgende echo. De eerst volgende echo is de groeiecho met 28 weken. Na 9 lange weken wachten mogen we eindelijk ons meisje weer bewonderen! Ik vond deze echo toch wel heel erg spannend, in de tussentijd worden wel bloeddruk en hartslag gecontroleerd, maar je hebt verder geen flauw idee wat er in je buik gebeurt. Gelukkig was de groei echo helemaal goed, zoals jullie ook al in mijn weekupdate van week 28 hebben kunnen lezen.

De verloskundige geeft tijdens de echo aan dat het erop lijkt dat de placenta mooi omhoog is gaan liggen, en er daardoor geen sprake meer is van een laagliggende placenta. Omdat het hoofdje van ons meisje tussen mijn bekken ligt, kan ze de afstand tussen de placenta en de baarmoedermond alleen niet goed zien op dat moment. De geplande echo bij 30 weken blijft dan ook gewoon op de planning staan, om wat meer zekerheid te krijgen over de afstand en of mijn placenta inderdaad mooi mee omhoog is gegroeid. Er wordt dan geprobeerd door middel van een echo te zien of de placenta omhoog is gegroeid, als ons meisje dan wederom met haar hoofdje tussen mijn bekken zou liggen, dan zou dit eventueel een inwendige echo worden.

Gisteren stond er weer een afspraak bij de verloskundige op de kalender, ik was 30 weken en 5 dagen zwanger. Morgen zal ik jullie in mijn wekelijkse update meer vertellen over de controle, maar gisteren werd dus ook de echo voor de lokalisatie van de placenta gemaakt. ’s Ochtends lagen we in bed, en zei ik tegen manlief dat ik erg benieuwd was hoe de kleine zou liggen. Arian probeerde het te voelen, en dacht dat de voeten onderin mijn buik lagen. Dat zou goed uitkomen, aangezien dan hopelijk op de echo duidelijker te zien zou zijn of de afstand voldoende is.

Als het echo apparaat op mijn buik gezet wordt, blijkt inderdaad dat Arian gelijk heeft. Ons meisje ligt met haar hoofd onder mijn ribben, en op dat moment compleet opgevouwen met haar beentjes en voetjes voor haar gezichtje. Dan heeft ze nog wat ruimte, en gaat ze alsnog zo liggen, haha. Maar goed, het ging om de ligging van de placenta. Gelukkig blijkt dat de verloskundige het de vorige keer goed gezien heeft, en is mijn placenta netjes mee omhoog gegaan. Geen sprake meer van een laagliggende placenta! Uiteraard heel fijn om te horen, omdat er nu geen gevolgen voor de bevalling zullen zijn. Geen extra metingen of geplande keizersnede nodig. Nu mag ons meisje in de komende weken zelf nog even om gaan draaien, dan moet het helemaal goed gaan komen. 🙂

Hebben jullie zelf ervaring met een laagliggende placenta?
Liefs,
Loes

6 gedachten over “Heb ik een laagliggende placenta?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.