Werkende mama, wat is ons plan?

dsc_0856-2

Inmiddels ben ik alweer 29 weken zwanger van onze dochter. Wat gaat de tijd toch snel! En het enige wat ik eigenlijk hoor, is dat de tijd straks na de bevalling alleen nog maar sneller zal gaan. Zoals bekend heb je hier in Nederland recht op in totaal 16 weken zwangerschapsverlof. Ik zal met 34 weken zwangerschap officieel met verlof gaan, waardoor ik in principe na de bevalling nog recht heb op 10 weken verlof. En dan?

In ons geval hebben we het er samen voor ik zwanger raakte al eens kort over gehad wat we met onze banen zouden willen doen als we een kindje zouden krijgen. Natuurlijk nog wel wat oppervlakkig, en werd dit uitgebreider besproken nadat ik zwanger bleek te zijn. Op dit moment hebben manlief en ik allebei een full-time baan. Ik heb alweer twee jaar een vast contract voor 39 uur per week. Manlief is afgelopen juni begonnen bij een nieuwe baan, en zal in maart te horen krijgen of ook hij een vast contract zal krijgen. Op dit moment lijkt het erop dat dat inderdaad zo zal zijn. 🙂

Vanaf het moment dat ik zwanger bleek te zijn, zijn we allebei serieuzer na gaan denken over hoe en wat na de geboorte. Het was voor mijzelf al snel duidelijk, dat ik liever geen vijf dagen in de week wil blijven werken. Manlief wil graag carrière maken, hier heeft hij de afgelopen jaren ook hard voor gestudeerd en gewerkt. En in de branche waar hij werkt, zal carrière maken lastig worden als hij part-time zou gaan werken. Hierdoor waren we het er samen al snel over eens, dat ik minder zou gaan werken en Arian zijn full-time baan zou behouden.

Gelukkig zitten wij in de luxe positie dat het financieel ook haalbaar is voor mij om minder te gaan werken. Mede door mijn werk, en de mogelijkheden daar, wil ik na mijn verlof 3 dagen gaan werken. Zoals ik er nu naar kijk, lijkt me dit de perfecte combinatie tussen het moederschap en het werkende leven. Op dit moment lijkt het me heel fijn om weer te gaan werken na mijn verlof. Een paar dagen per week niet alleen mama zijn, maar ook gewoon Loes. Wellicht denk ik daar over een paar maanden heel anders over, maar voor nu voelt dit goed.

Uiteraard zullen we voor de drie dagen dat ik ga werken opvang nodig hebben. En er zijn natuurlijk veel verschillende mogelijkheden voor kinderopvang. Kinderdagverblijf, gastouderopvang, gastouder aan huis, familie. Eigenlijk is dit voor ons geen moeilijke keuze geweest, en kunnen we in mijn ogen kiezen voor ‘the best of both worlds’. Mijn schoonmoeder heeft namelijk een eigen gastouderopvang aan huis, en heeft direct aangegeven het erg leuk te vinden als onze kleine straks ook bij haar komt.

Vanaf het moment dat wij vertelden een kindje te verwachten, heeft ze een plekje voor ons vrij gehouden. Ze vangt op maandag, dinsdag en donderdag kinderen op. Op woensdag en vrijdag is ze vrij, maar heeft ze aangegeven wel op onze dochter te willen passen. Deze dagen zou ze dan naar oma gaan, en niet naar de gastouderopvang.

Op mijn werk zijn er momenteel 3 collega’s (waaronder ik) op onze afdeling zwanger. Ik ben dus niet de enige die van een full-time naar een part-time baan zal gaan! Een tijd geleden werd ons dan ook gevraagd om onze voorkeurs werkdagen door te geven, zodat ze op het werk de mogelijkheden konden bekijken. Ik heb aangegeven dat mijn schoonmoeder op maandag, dinsdag en donderdag zoiezo de opvang kon verzorgen, en we voor de woensdag en vrijdag samen met haar de mogelijkheden konden bekijken.

Ook heb ik aangegeven de voorkeur te hebben voor drie doordeweekse dagen, het hele jaar door. De afdeling waar ik werk is zes maanden in het jaar ook op zaterdag geopend. De afgelopen jaren heb ik in de wintermaanden dan ook elke zaterdag gewerkt, en was ik een doordeweekse dag vrij. Omdat wij de opvang makkelijk kunnen regelen op doordeweekse dagen, had het direct mijn voorkeur om het hele jaar door met mijn gezin op zaterdag vrij te zijn.

Inmiddels heb ik bericht ontvangen van mijn werk omtrent mijn werkdagen na mijn verlof, en hebben ze mij de werkdagen maandag, donderdag en vrijdag aangeboden. Hier ben ik zelf heel erg blij mee, voornamelijk omdat ik dus niet standaard de (open) zaterdagen hoef te gaan werken. Het zal wel voorkomen dat ik op erg drukke zaterdagen toch moet werken, maar ik ga er zelf vanuit dat dit niet vaker dan 6 tot 8 keer per jaar is.

Na het krijgen van dit bericht, zijn manlief en ik direct naar mijn schoonmoeder gegaan. De maandag en donderdag zijn qua opvang zoiezo geen probleem, en gaat onze dochter straks naar de gastouderopvang van mijn schoonmoeder. Dit voelt voor ons heel fijn: heel vertrouwd maar toch met andere kindjes. Ook zal mijn schoonmoeder op de vrijdag gaan oppassen, omdat ze dan verder geen kinderen opvangt zal onze dochter dan een dagje naar oma gaan. We zijn hier natuurlijk heel blij mee!

Mijn moeder werkt zelf op donderdag en vrijdag, maar is in principe in de schoolvakanties vrij. Helaas is het, gezien de afstand en haar werk, op dit moment niet mogelijk dat mijn moeder ook een vaste dag in de week oppast. Voor nu hebben we afgesproken dat als mijn moeder de mogelijkheid heeft, ze in de schoolvakanties af en toe een vrijdag op zal passen. Het lijkt mij heel leuk als ook mijn moeder af en toe een dagje met onze dochter kan spenderen. En ik denk dat er vast nog genoeg oppasavondjes of weekenddagen komen, waar mijn ouders dan bij kunnen/willen helpen.

Zoals je leest, hebben we het inmiddels helemaal geregeld en voelen we ons hier op dit moment goed bij. Ik ben erg benieuwd hoe dit straks gaat zijn, als ik medio 2017 ook daadwerkelijk weer ga werken na mijn verlof.

Hoe hebben jullie de opvang voor jullie kinderen geregeld? Of als je zwanger bent: hoe gaan jullie het regelen? Ik ben erg benieuwd!

Liefs,
Loes

8 gedachten over “Werkende mama, wat is ons plan?”

 1. Hoi,
  Wat een leuke blog heb je!
  Ik ga je zeker volgen!

  Mijn man heeft een baan van 60 uur per week.. (wat vaak nog oploopt)
  Dus ik heb er voor gekozen om maar 1 avonddienst per week te werken. Dan begin ik ’s middags en gaan de kids een paar uurtjes naar mijn moeder.. en mijn man zorgt ’s avonds voor ze..
  Voor ons heel fijn geregeld..

 2. Leuke blog! Ik ga je vaker lezen. Mijn man werk tussen de 60/70 uur en wij hebben samen er voor gekozen dat ik stopte met werken na de geboorte van de 3e. We hebben een zoon van 7, dichter van 3 en de jongste zoon is net 1. Nu werk ik als oproepkracht gemiddeld 2 dagdienstjes of avonddienstjes in de maand. Om er uit te zijn en om er in te blijven qua werk. Bevalt prima! Heerlijk voor mijn gezin zorgen en af en toe werken! Toen ik voor de keuze kwam om te stoppen met werken dacht ik het daar heel moeilijk mee te hebben maar het is me 100% mee gevallen!
  Fijn dat jullie met werk en oppas zo goed hebben kunnen regelen!

 3. Wat fijn dat je werkgever zo meedekend is en dat je schoonmoeder graag oppast!
  Ivm met mijn studie had ik dus 5 dagen pw opvang nodig. Mijn schoonmoeder bood aan 2 dagen per week te willen oppassen. Echt zo lief! Verder hadden wij al een goede kinderopvang gevonden en zit bij ons om de hoek. Mijn ouders kunnen helaas niet oppassen. Die hebben wij idd ook voor avondjes weg en logeren. Daar genieten ze zo van.

  Als ik straks een baan heb wil ik ook 3 dagen gaan werken. Aangezien ik in de zorg ga werken zal ik om het weekend moeten werken dus is ze dan lekker bij papa. En die week 1 dag op het kdv. Mijn schoonmoeder gaat dus om de week oppassen. Ik ben blij dat dit zo kan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.