Zwangerschapscursus – doen of niet?

img_1697

Ik heb al eens eerder geschreven dat ik in onze omgeving zeker niet de eerste zwangere ben. Niet de eerste is zelfs bijna een understatement, haha. Bijna al mijn vriendinnen, de vrouwen van de vrienden van mijn man en vrouwen in mijn familie zijn al mama of ook zwanger. Zo ben ik de afgelopen jaren, ook voor ik zelf zwanger raakte, al veel te weten gekomen over zwanger zijn, de bevalling en de periode met een newborn.

Zo was ik ook al even bekend met het zwangerschapscursus fenomeen.  Toch ging er nog wel een redelijke wereld voor me open, toen ik zelf ging zoeken naar de mogelijkheden voor zo’n cursus. Want die mogelijkheden, die zijn er meer dan genoeg!

Eigenlijk kwam ik zelf al direct uit bij de klassieke zwangerschapsgym, in mijn omgeving wordt deze cursus georganiseerd door Zuid Zorg. Er zou deze week een cursus starten, wat perfect aansloot op mijn zwangerschap. Er wordt aangeraden de cursus tussen de 24 en 29 weken te starten, en ik ben op dit moment 28 weken zwanger. Maar misschien lezen jullie het al, er zóu een cursus starten.. Laat nou net precies nu de Zuid Zorg stoppen met de Zwanger & Fit cursus (zoals zij deze zo mooi noemen). Dus helaas, er wordt door mij deze week geen zwangerschapscursus gestart.

Een van de dames die de cursus via de Zuid Zorg gaf, gaat wel voor zichzelf beginnen. En als ik haar website zo een beetje doorneem, dan komt het op precies hetzelfde neer. Maar, de eerstvolgende mogelijkheid start pas begin januari. Begin januari betekent voor mij dat ik rond de 32 weken zwanger zal zijn als deze cursus start. En dat vind ik zelf (misschien de cursusleidster ook wel) eigenlijk toch wel iets te laat.

Dus nu ben ik aan het twijfelen. Ga ik nog een cursus doen? En zo ja, wat dan? Laat ik vooropstellen, dat ik deze cursus vooral wilde gaan doen voor de ademhalingsoefeningen en het contact met mede zwangeren die rond dezelfde tijd uitgerekend zijn. Wij hebben vorig jaar ons huis hier gekocht, en ondanks dat we zeker een hoop mensen hier kennen, leek dit mij een leuke mogelijkheid om meer mensen hier te leren kennen.

Nu zijn er natuurlijk nog heel veel andere mogelijkheden. Zwemmen, yoga, haptonomie, samen bevallen.. Ik heb het allemaal voorbij zien komen. Een ster in zwemmen ben ik niet en zal ik ook nooit worden, dus ondanks dat dit voor velen vast een hele fijne cursus zal zijn, spreekt deze mij wat minder aan.

Ik kom nu eigenlijk uit op zwangerschapsyoga, die hier in het dorp wordt gegeven, of een cursus Samen Bevallen. Ik zeg dit nu heel leuk, maar de tweede mogelijkheid heb ik nog niet met manlief besproken. Wellicht word ik vierkant uitgelachen als ik het voorstel, haha. Wat mij aan deze cursus fijn lijkt, is dat ze de mogelijkheid bieden voor een minicursus, waarbij je in vier keer een heleboel informatie krijgt. De groep bestaat uit maximaal vier stellen, dus je hebt toch contact met anderen. Maar vooral: het krijgen van de ‘nodige’ informatie en ons op een bepaalde manier voor kunnen bereiden op de bevalling.

De andere mogelijkheid is zwangerschapsyoga. Ik heb in de sportschool ooit een groepsles yoga gevolgd, en ondanks dat het aardig zweverig was, vond ik het wel een heel fijn uurtje. De beschrijving bij zwangerschapsyoga spreekt me daarin wel aan, voorbereiding op de bevalling door middel van ademhalings-, bekkenbodem-, spierversterkende- en ontspanningsoefeningen. Het voordeel voor manlief: hij hoeft niet mee, haha. Het fijne aan deze mogelijkheid vind ik dat je de kans krijgt eerst een gratis proefles te volgen. Vind ik het niks, dan zit ik ook niet direct aan een hele cursus vast.

Naast de mogelijkheden, heb ik ook wat gezocht naar ervaringen van anderen met een zwangerschapscursus. Want is het eigenlijk wel nuttig om te doen? Of ben ik dan nu eigenlijk toch al wel wat te laat? De ervaringen lijken heel wisselend. De cursus (en daarmee de ademhalingsoefeningen) blijken niet perse noodzakelijk, de verloskundige of verpleegkundige in het ziekenhuis kunnen je tijdens de bevalling echt wel een spoedcursusje puffen geven. Ook lees ik bij velen dat het contact met mede zwangeren niet altijd als iets positiefs werd ervaren, maar ze soms een uur lang naar huilende vrouwen zaten te luisteren die vooral aan het klagen waren over van alles en nog wat. Nu ben ik zelf op het gebied van mijn zwangerschap ook redelijk positief ingesteld, ja ik heb last van kwaaltjes maar ze horen erbij. Ik loop nog rond, ons meisje groeit goed en zit nog veilig in mijn buik, dus mijn zwangerschap gaat goed. Ik kan dus ergens wel begrijpen dat het luisteren naar klagende vrouwen niet altijd bovenaan je prioriteiten lijstje staat, haha.

Maar toch lijkt het mij wel fijn om óf gewoon een bak informatie te krijgen over wat er allemaal nog gaat komen (de cursus Samen Bevallen), óf een keer per week bewust bezig te zijn met mijn zwangerschap en ontspanning (Yoga).

Nu ben ik natuurlijk ook heel erg benieuwd naar jullie ervaringen. Heb je zelf een zwangerschapscursus gedaan? En hoe was dat? Ik lees het heel graag!

Liefs,
Loes

6 gedachten over “Zwangerschapscursus – doen of niet?”

  1. Ik heb zelf gesport met Mom in Balance (superfijn), en daarnaast samen met mijn vriend en drie andere stellen de minicursus ‘samen bevallen’ gedaan. Vooral hij vond het heel interessant, want hij is niet het type dat zich uit zichzelf gaat verdiepen in hoe zo’n bevalling gaat 😉 Ook tijdens de bevalling was het fijn, want hij wist daarom een beetje wat er gebeurde en wat hij kon doen (zeggen: blijven ademen! en in mijn rug duwen). Verder vond ik het goed dat je tijdens die cursus alvast samen stilstaat bij wat je wel/niet wilt en nadenkt over zaken als “wat doet hij als ik onverhoopt in het ziekenhuis moet bevallen en er is iets met de baby? met kind mee of bij mij blijven?” dat soort zaken zou ik zelf niet hebben bedacht. En het was leuk dat we met één van die andere stellen inmiddels goed bevriend zijn!

  2. Ik heb helemaal niets gedaan en sta daar nog steeds helemaal achter voor alle redenen die jij eigenlijk al noemt: het geklaag van andere vrouwen waar ik niet tegen kan, ademhalen hoef ik sowieso niet te leren, doe ik al mijn hele leven (en inderdaad: tijdens de bevalling kreeg ik die spoedcursus toch ;)) en met mijn vriend zou ik al helemáál niet naar een cursus gaan. Dat vind ik genânt. Ik was zwanger, niet hij.

    Maar hey: live and let live, dus je moet je eigen beslissing hierin maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.