Gaat jouw man mee naar elke afspraak bij de verloskundige?!

dsc_0455-2

Een tijdje geleden waren we bij een bekend stelĀ eten. Zij is op het moment ook zwanger. Uiteraard komen daardoor aan de eettafel ook de zwangerschaps- en babyonderwerpen langs. Natuurlijk altijd een leuk onderwerp, ik schrijf er niet voor niets ook zo graag over. šŸ˜‰

Op de vraag wanneer we de laatste controle bij de verloskundige hebben gehad, vertel ik dat we de dag ervoor weer langs zijn geweest voor een korte controle. Elke zwangere zal deze controles wel kennen, je staat eigenlijk binnen 5 minuten weer buiten als je geen vragen of klachten hebt. Bloeddruk opmeten, op de weegschaal gaan staan en luisteren naar het hartje van de kleine. Nu doe ik vanuit de verloskundige praktijk ook mee aan een onderzoek. Dit houdt in dat ik een weegschaal thuis heb staan waar ik me elke week op moet wegen, waarna deze gegevens naar hen wordenĀ doorgestuurd. Ook wordt er tijdens de zwangerschap vijf keer een 3D foto van mijn hele lichaam gemaakt, plus moet ik een korte vragenlijst invullen. Vijf tot zes weken na de bevalling wordt er nog een laatste 3D foto gemaakt. Het doel van het onderzoek is om te kijken of de verloskundigen de gewichtstoename tijdens de zwangerschap en het geboortegewicht van de baby beter kunnen voorspellen.

Deze foto’s worden dus ook regelmatig tijdens de korte controles gemaakt, waardoor de hele afspraak iets langer duurt. Geen probleem, het is een vrijwillige deelname en ik help ze graag mee.
Maar goed, waar het op neerkwam is dat ik aangaf dat manlief en ik samen naar deze afspraak waren gegaan. De daarop volgende verbaasde reacties van onze bekenden, verbaasden mij eigenlijk weer. Zij waren beiden oprecht verbaasd dat Arian ook naar deze controles meegaat, en niet alleen naar de grote, belangrijke controles en echo’s bij de verloskundige.

Thuis ben ik direct gaan googelen. Want hoe doen anderen dat? Gaan er bij veel vrouwen de papa niet mee naar elke afspraak? Ik lees vooral wisselende reacties. Er zijn zwangeren waarbij de man inderdaad meegaat naar elke afspraak, zoals bij ons. Maar er zijn er ook een heleboel die aangeven dat de papa inderdaad alleen meegaat naar de belangrijke afspraken en de echo’s. Al lees ik toch ook wel veel dat bij een eerste zwangerschap de papa toch wel vaker meegaat, maar bij een eventuele volgende zwangerschap een stuk minder.

Persoonlijk vind ik het belangrijk dat Arian erbij is, hij krijgt ook een kindje. Ja klopt, de kleine zit in mijn buik, en mijn bloeddruk en gewicht moeten gecontroleerd worden. Maar het kindje is toch echt van ons allebei. šŸ™‚ Ik begrijp dat dit bij een eventuele volgendeĀ zwangerschap wellicht anders zal zijn, maar tot nu toe vindt manlief het horen van het hartje van de kleine net zo bijzonder als dat ik dat vindt.

Nu zitten wij op dit moment ook wel in de luxe positie, dat we tot nu toe alle afspraken zo hebben kunnen plannen dat Arian makkelijk mee kon. Allereerst werkt hij op 15 minuten fietsafstand van ons huis, en ligt de verloskundige ook nog eens op de route naar zijn werk. Tot nu toe hebben we alle afspraken om 08.00 uur in de ochtend of in het weekend kunnen plannen, waardoor we ’s ochtends Arian’s fiets achterin de auto gooien, en hij na de afspraak direct doorfietst naar zijn werk. Daardoor is hij in principe op die dagen maar een half uur tot een uur later op zijn werk dan normaal. Daarbij heeft hij gelukkig hele flexibele uren, waardoor dat ook geen probleem is. Dan werkt hij die middag of een andere dag weer een extra uurtje om het te compenseren.

Zoals jullie weten ben ik op dit moment bijna 28 wekenĀ zwanger. Ik begrijp dat er de komende weken vaker controles bij de verloskundige zullen zijn. Wellicht zal het dan ook een keer voor gaan komen dat Arian niet mee kan. Maar wat mij betreft gaan we de afspraken in ieder geval wel proberenĀ zo te plannen, dat hij er wel bij kan zijn.

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie dit gedaan hebben. Is de papa van de kleine bij jullie bij alle afspraken er bij geweest? En was dit, voor de mama’s met meerdere kinderen, bij een volgende zwangerschap inderdaad anders? Ik lees het heel graag!

Liefs,
Loes

6 gedachten over “Gaat jouw man mee naar elke afspraak bij de verloskundige?!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.