Waar wil ik bevallen?

img_0341

Inmiddels ben ik ruim over de helft van mijn zwangerschap, en hebben we bij de laatste controle bij de verloskundige een flink pak huiswerk meegekregen. Een flink pak huiswerk genaamd ‘informatie over de bevalling’. De eerste 20 weken gaan er in mijn ogen om of de baby gezond is. Allereerst de eerste echo of er ook daadwerkelijk een hartje klopt, daarna de termijnecho om te bepalen of de baby goed groeit en hoe ver je bent in de zwangerschap. Wij kozen daarnaast ook voor de combinatietest, en daarna rond de 20 weken natuurlijk dé echo. Elke keer weer spannende momenten, en als toekomstige ouders ook hele belangrijke momenten.

De eerste controle bij de verloskundige na de 20 weken echo was direct meer gericht op de bevalling. Er is nu geen ontkennen meer aan, de tijd tot de bevalling is nu korter dan de tijd dat je al zwanger bent. En dus moet je samen na gaan denken over hoe je het zou willen. Wat vaak toch als eerste ter sprake komt, is het wáár. Waar wil je bevallen, thuis of in het ziekenhuis? Hierbij ga ik er op dit moment even vanuit dat deze keuze er is, zoals het er op dit moment bij ons gelukkig ook naar uitziet.

Ik merk dat ik direct nadat wij onze zwangerschap bekend maakten, deze vraag al kreeg. Dit waren wel voornamelijk vriendinnen die recent zelf bevallen waren, en het dus ook allemaal nog fris in het geheugen hadden.
Na het doen van de zwangerschapstest (en misschien daarvoor ook al wel) was ik er eigenlijk van overtuigd dat ik in het ziekenhuis zou willen bevallen. Voor mij persoonlijk om twee belangrijke redenen. De afgelopen periode heb ik last gekregen van een angst- en paniekstoornis. Op dat moment was het voor mij dan ook direct duidelijk: in het ziekenhuis was alles aanwezig om in te grijpen mocht dat nodig zijn. Op dat moment gaf me dat een heel veilig gevoel, en dacht ik dat die gedachte tijdens de bevalling zou helpen om rustig te blijven. Daarnaast vind ik de cijfers van thuisbevallingen die toch in het ziekenhuis eindigen aardig hoog, waardoor de kans dat je toch naar het ziekenhuis moet reëel is.

Zoals je wellicht al leest, merk ik dat mijn gevoelens en gedachten in de laatste weken toch ook wat meer beginnen te neigen naar het thuis bevallen. Ik merk dat ik juist ook de positieve kanten van het thuis bevallen in kan zien. Je bent in je eigen vertrouwde omgeving en hoeft na de bevalling niet meer van het ziekenhuis terug naar huis. Ook lijkt het me heerlijk om thuis in bad te kunnen, niet om te bevallen, maar wel omdat het me nu een fijne manier lijkt om de weeën op te kunnen vangen.

Daar tegenover staat dat ik nu opensta voor de mogelijkheid van pijnstilling. Ik heb een lage pijngrens (je kunt het maar beter weten van jezelf, toch :)), en een bevalling staat nou eenmaal gelijk aan pijn. Het voordeel aan een bevalling in het ziekenhuis is voor mij dat de mogelijkheid er is om pijnstilling te krijgen. Inmiddels heb ik de informatie hierover in ons pak huiswerk ook doorgenomen, en ben me er dus van bewust dat hier ook nadelen aan zitten.

Zoals jullie kunnen lezen, weet ik het gewoon allemaal nog niet zo goed. Ik lees dat het vooral belangrijk is om af te gaan op je gevoel, en dat kunnen ontspannen tijdens de bevalling het belangrijkste is. Voor de één is dit thuis in de eigen vertrouwde omgeving, voor de ander is dit in het ziekenhuis met alle specialisten en apparatuur in de buurt. Ik hang er op dit moment nog een beetje tussenin. Gelukkig heb ik (hopelijk) nog een aantal weken om hier over na te denken. Ook begrijp ik dat de keuze tijdens de bevalling nog kan wijzigen, door eigen keuze of juist door omstandigheden die je niet zelf in de hand hebt. Misschien gaat het dan ineens heel snel en is het niet meer mogelijk naar het ziekenhuis te gaan, of is het juist noodzakelijk naar het ziekenhuis te gaan doordat het te langzaam gaat of er andere complicaties zijn.

Mede hierdoor merk ik dat ik het moeilijk vind om hierover nu iets op papier te zetten of een keuze in te maken. Ik kan nu voor mijn gevoel heel moeilijk inschatten hoe ik de pijn ga ervaren, hoe ik ermee om kan gaan op dat moment en waar ik de noodzakelijke rust kan vinden. Wellicht wordt dit alles een stuk duidelijker voor mezelf als de uitgerekende datum dichterbij komt. De bevalling voelt nu vaak nog een beetje als een ‘ver van mijn bed show’. En misschien komt die duidelijkheid ook wel niet, en wordt mijn geboorteplan een hele korte met alleen de woorden: dat beslissen we op het moment zelf.

Mocht er meer duidelijkheid komen richting het einde van mijn zwangerschap, dan update ik jullie hier natuurlijk tegen die tijd graag over. Voor nu ben ik vooral heel benieuwd hoe jullie ervaring hierin is? Was het voor jullie direct duidelijk waar en hoe je wilde bevallen? En is het ook op de gehoopte manier verlopen?

Liefs,
Loes

 

2 gedachten over “Waar wil ik bevallen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.